Fri frakt på order över 750 kr
Snabba leveranser!
Butiken öppen enligt ÖK (ring eller maila)

Nickel

Nickel är en metall som används i bland annat verktyg och smycken. Nickel kan ge kontaktallergi och det finns regler för hur mycket nickel olika varor får släppa ifrån sig. Det gäller till exempel piercingsmycken, örhängen, halsband, armband, kedjor, vristsmycken, fingerringar, boetter, spännen, nitar, blixtlås, nycklar och metallmärken i kläder. Det finns däremot inga regler för nickel i handverktyg.


Alla våra produkter följer lagstiftningen för Nickel

Nickel är ingen ädelmetall men har på grund av sitt förhållandevis låga pris kommit att användas i enklare smycken och liknande. En långvarig hudkontakt med nickel eller dess legeringar kan dock ge upphov till allergi och förekomsten av nickel har därför begränsats i vissa varor. Inom EU gäller att nickel ge ifrån sig genom migrering (överföring) och för vilken det finns två olika gränsvärden. 
För stift, ringar och alla andra inlägg som efter håltagning placeras i öron eller andra delar av kroppen gäller gränsvärdet 0,2 mikrogram nickel per kvadratcentimeter och vecka. Gränsvärdet för sådana varor som inte innebär håltagning är inte lika strängt. För halsband, armband och kedjor, vristsmycken, fingerringar, boetter, armband och spännen till armbandsur samt för sådana örhängen som inte fordrar håltagning är gränsvärdet 0,5 mikrogram nickel per kvadratcentimeter och vecka. Samma gränsvärde gäller även för varor som har ett nickelfritt ytskikt. Ett nickelfritt ytskikt ska vid normal användning vara så beständigt att gränsvärdet 0,5 mikrogram nickel per kvadratcentimeter och vecka inte överskrids under en tidsrymd av minst två år.

Sterling Silver (925/1000)

Äkta silver har en finhalt av lägst 830 tusendelar dvs 83% silver och är en legering (metallblandning) av två eller flera metaller, d v s grundämnen, resterande 17 % är vanligtvis koppar.
Den vanligaste smyckelegeringen är 925 tusendelar (92,5 %) silver och resterande är koppar och kallas även Sterling eller Sterlingsilver.

Förvara dina silversmycken i tättslutande påsar när du inte använder dem men tänk på att om smycket innehåller sötvattenspärlor ska de inte förvaras på samma sätt utan helst i en luftig påse (ej bomull)

Putsa sina smycken med en polerduk eller använd silver dipp / skum som du kan köpa hos de flesta juvelerare.
Dippen är det lättaste och snabbaste sättet men kan tyvärr inte alltid användas då vissa stenar och sötvattenspärlor inte tål kemikalier. Använd där försiktigt skum eller putsduk.
För smycken som medvetet har oxiderat t.e.x Balipärlor kan inte skum eller dipp användas då det finns stor risk att smycket blir blankt och att den tillförda oxiden försvinner.

Gold-filled


Gold-filled eller goldfilled är en Engelsk benämning som vi gärna använder produkten är vanlig i USA, Vi översätter gärna Gold-filled med förgylld men kan då blandas ihop med det som vi i Sverige
benämner Äkta silver som pläterats med ett tunt lager av guld.

Gold-filled är inte plätering som vi är vana vid utan guldet har kan vi enkelt säga blivit en del av ytan på den underliggande metallen genom att under hög värme och tryck pressats samman med metallen (vanligtvis mässing) 1/20 del av vikten vanligtvis 14K guld. Detta ger dig en slitstark produkt som håller livet ut om du tar hand om dina smycken och sköter dem på samma sätt som dina smycken i äkta guld.

Tenn


Tenn är en metall legering som traditionellt innehåller mellan 85-99 procent tenn och resten består av koppar och antimon vilka agerar som härdare.Lägre kvaliteter av tenn kan innehålla så mycket som 60% bly, vilket ger dem en blåaktig ton.

Federal Trade Commission och det Amerikanska Pewter Guild definiera tenn som en metallegering och den kemiska sammansättning skall minst 90% "Grade A Tin" och resten består av metaller lämpliga för användning i tenn.

Tierracast använder en legering som kallas Britannia som består av 92% tenn, 7,5% antimon och 0,5% koppar. Tenn är raffinerad ur malm som innehåller andra metaller, däribland bly. En kemisk process används för att avlägsna blyet men små spårmängder finns fortfarande kvar. Även om all tenn innehåller spårmängder av bly används uttrycket "blyfri tenn" för att beskriva tenn som uppfyller de stränga FDA kraven på mindre än 0,05% (eller 500 delar per miljon) blyinnehåll i tenn i kontakt med livsmedel. Informationen är översatt av oss och hämtad från TierraCast där du kan läsa informationen på Engelska.

Kirurgiskt Stål - Rostfritt stål


316L stål eller kirurgiskt stål som det även kallas innehåller ca 10-14% nickel men då nicklet i stålet är hårt bundet i metallen släpps endast mindre än 0.1 miljondels gram nickel ut per cm2 och vecka. Det gör att 316L klarar EU:s direktiv för produkter som kommer i tät och långvarig kontakt med huden. Gränsvärdet är 0.5 miljondels gram per cm2 och vecka. Nickelallergiker brukar klara stålet bra, men är du extremt känslig eller orolig så rekommenderar vi Titan eller liknade produkter.