Fri frakt på order över 750 kr
Snabba leveranser!
Butiken öppen enligt ÖK (ring eller maila)

Vi försöker alltid följa de lagar och regler som gäller i Sverige och EU angående Nickel innehåll i de produkter vi säljer.

 

Vad är det som gäller?

  • Reglerna begränsar hur mycket nickel som får läcka ut från produkter som kommer i direkt och varaktig kontakt med huden. Gränsen är satt till 0,5 mikrogram per cm2 och vecka. Eventuell ytbehandling (till exempel lack, plast eller metall) som ska förhindra att nickelavgivningen överskrider gränsvärdet ska hålla i minst två år.
  • För smycken som är avsedda att användas i hål efter håltagning (piercing) gäller det lägre gränsvärdet 0,2 mikrogram per
    cm2. Det gäller såväl själva läkesmycket som till exempel den ring eller det örhänge som ska användas efter läkningen.

För den senaste informationen hänvisar vi till www.kemi.se eller läs vad Socialstyrelsen säger www.socialstyrelsen.se

Silver i sitt grundämne innehåller inte nickel men vid olika tillverkningsprocesser och legeringar förändras grundsammansättningen och produkten kontamineras (smittas) av i detta fall nickel.

Vi försöker idag arbeta med leverantörer och tillverkare av våra produkter i Sterling silver som kan garantera oss att produkten följer ovan krav och att vi känner oss trygga i deras tillverkningsprocess. Vi har även gjort stickprovs tester av produkter från olika tillverkare, testerna görs av ackrediterade och godkända laboratorier här i Sverige. När testerna gjordes ville vi i första hand se att produkterna innehöll 92,5 % silver men vi kunde även se att nickelhalterna var mycket låga.