Fri frakt på order över 750 kr
Snabba leveranser!
Butiken öppen enligt ÖK (ring eller maila)

Att stämpla silver med stålstämplar ger mycket fina smycken och detaljer men är inte alltid så lätt, vi har här försökt samla lite bra tips och råd. Givetvis finns flera metoder att använda sig av och detta är endast en vägledning. Vi rekommenderar alltid att du övar på annan mer ekonomisk metall innan du stämplar på äkta silver.

 

  1. Börja med att se till att arbeta på en stadig bänk eller bord, står du vid ett bord rekommenderar vi att du alltid lägger ditt stålstäd över det område som du har ett ben under. Det ger dig ett stum arbets yta och slipper ev. svikt som en bordskiva kan ge.
  2. Se till att ha ett bra stål städ eller liknande som underlag att slå på och att det är rent och fritt från ev. märken som kan ge avtryck på baksidan av objektet du ska dekorera. Vi rekommenderar dig att använda t.ex. vårt flackjärn "BENCHBLOCK" som ger dig ett mycket bra underlag. Har du kanske tejp rester kvar sedan tidigare stämpling kan du göra rent det med lite T-röd eller med den finaste av våra slipsvampar.

  3. För att få silver brickan att ligga still kan du använda dig av lite tejp som du fäster på ytterkanterna av den. Undvik att sätta tejp på ytan direkt där du tänker sätta dina bokstäver eller symboler.

  4. Att få stämplarna att komma rakt och i nivå är svårt men det är en del av charmen med metoden att det ska se handgjort ut och slut resultatet behöver inte vara helt perfekt. En bra vägledning kan vara att använda ett kraftigare papper eller ett s.k. Notice block och förslå den texten du vill ha du får nu även möjlighet att prova olika avstånd mellan bokstäverna. Välj ut den som du tycker ser bäst ut och lägg den som mall under textraden även den kan fästas med lite tejp för att undvika att den flyttar på sig.

  5. Se till att ha en bra hammare att slå med och att du endast slår en gång stadigt på stämpeln, inte för hårt vilket kan ge buktande brickor och kraftigare märken på baksidan. Viktigt är även att se till att markeringarna på dina stämplar är riktade mot dig så att dina bokstäver eller siffror hamra åt rätt håll. De flesta stålstämplar har idag bokstaven eller siffran inpräglad på den sidan som du ska ha vänd mot dig. Saknas den markerar upp stämpeln med siffran eller bokstaven med en markerings penna.

  6. Att slå på metall ger nästan alltid ett litet märke på baksidan med det påverkas många gånger av hur hårt vi slår och givetvis även på underlaget. Att efterpolera är att rekommendera om du helt vill ha bort dem men många gånger är märket så pass litet att vi inte behöver göra något åt dem. Detta är väldigt mycket efter tycke och smak och upp till tillverkaren.

 

Vi önskar dig lycka till med tillverkningen och varmt välkommen att kontakta oss med både tips eller frågor.